Obisk gostilne in pizzerije Portus

S prijatelji smo se vračali iz Italjie. Šli smo malo k sosedovim v "štacune". Na poti smo se odločili, da pa bi vseno nekaj pojedli po napornih nakupih in pregovarjanj z Italijani. Tako smo se že peljali mimo Nanosa, ko smo iz avtoceste zavili  na Unec proti Gostilni in pizzeriji Potrus le par korakov stran. Njihov oglas na strehi se opazi zelo daleč tudi iz avtoceste tako, da ni bilo težko najti. Že v avtu sem poskušal kaj izvedeti o tej gostilni vendar pa na žalost na internetu nimajo svoje strani. Imajo par oglasov, fb stran, vendar nič zanesljivega. Edino na strani od karavaninga-portal.si piše nekaj več ...... 
 
      Štetje se pri Bavdkovih ne začne z odprtjem gostišča na Uncu, saj je bil gostilničar že Birtov oče Bojan, ki je vodil v rodnem Svetem Vidu nad Cerknico imenitno gostilno. Ta je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja slovela daleč naokrog po ocvrtih bikovih prašnikih, ki so jih pripravljali po družinskem receptu. Jed, ki na obraz mnogih privabi nasmešek, je ime gostilne ponesla daleč naokrog. Za sladokusce pa so imeli še enega asa v rokavu: žabje krake. Žabe je domača otročad lovila kar po okoliških mlakah.
Stojan Bavdek je gostilno na današnji lokaciji odprl pred leti, gostišče pa je kmalu postalo priljubljeno pri tranzitnih gostih, ki hitijo mimo po avtocesti, ki povezuje notranjost Slovenije z morjem, in tudi tistih, ki se podajo raziskovat Cerknico z okolico.




Nato sem se oprl na njihovo ime Portus. Kaj pomeni?  Zakaj tako ime tu ? Porajalo se mi je veliko vprašanj. Izvedel pa na strani od wikipedie. Tako sem izvedel, da je portus latinska beseda za pristanišče. Po eni strani zanimivo, po drugi strani pa je do prvega pristanišča še nekaj hribov vmes ... =)   

Dovolj o terminologiji več o hrani .... 

Posedli smo se za mizo , natakar  nam je postregel z jedilnimi listi in že smo naročali. 
Jedili list imajo zanimiv, razširjen. Všeč mi je bilo kako so imeli že sestavljene krožnike kot  so mornarski, ljubljanski, sarajevski,.. in slednjega  sem naročil  tudi jaz, skupaj s solato. 


Nato je sledilo presenečenje! Natakar je prinesel kruh, ne da  bi zanj prosil. Res, da ni bil domač, pa vendar tega od picerije tudi ne pričakujem, vsaj prinesel ga je .... =) .
Kamlu  za tem je postregel še z glavno jedjo. Velik okrogel porcelanast krožnik, na njem pa špikane mesne kroglice, na pol prerezana polovica popečene klobase, pomfrit, malo kajmaka, čebule ter ajvar. Zraven pa nepripravljena mešana solata. Za enega človeka,kar veliko. Pa nič zato, sem bil  tudi jaz pripravljen. Okusi na krožniku so bili odlični, kroglice s sirom so se topile v ustih, edino klobasa bi bila lahko malo bolje zapečena oziroma bila je premalo pogreta. Zmotilo me je tudi,da se kajmak, ajvar in pa čebula preveč skupaj servirajo na krožnik, tako da se  zmešajo. Solata  je delovala sveža. Lahko si si jo pripravil po svojem okusu. 

Povprašali smo tudi po sladicah. Amapak imeli so samo palačinke in palačinke, nič kar bi pritegnilo mojo pozornost. Pri vhodu sem opazil vitrino v kateri pa so nudili domače mesnine in očitno dobre saj je bila vitrina na pol prazna , če me razumete ( črni humor ) . 

Ambient je bil po svoje zanimiv, funkcijske mize, različni stilski stoli, tudi prostor dobro izkoriščen. Še vedno pa ne vem, kaj imajo skupnega angelčki in  pristanišče ?  Namreč, ambient je bil prezentiran z poslikavo angelčkov, neba z oblaki na stropu. Edino rimski pridih stebrov in zaključkov malo spominja na Rimsko pristanišče-Portus. 


Na internetu sem zasledil, citiram: " Lačni pa res od tu, ne boste odšli."  In res  tako je tudi bilo, če se peljete iz kakega izleta in želite potešiti lakoto, pa vendar nebi radi zavili predaleč s poti, potem je gostilna in pizzerija Portus pravi naslov.


               Accipe quale datur, si cupis esse satur.
                                        "Če hočeš biti sit, sprejmi to, kar se ti daje."

































   










Komentarji

  1. Ne vem kdo ste, ko tako lepo pišete o tej gostilni, ali pa ste imeli srečo. Namreč pri nas ni štimalo parv NIČ. Piza, ki smo jo naročili je bila res zanič pa še draga 11 EUR. Ampak, ko naročiš in vidiš cenik, si misliš morda je pa vsaj dobra. Ampak NEEEE, za bruhat zanič. Naročili smo še sirove štruklje, ki pa jih sploh nismo mogli jesti. Saj so bili suhi in RES ZANIČ. Komaj smo pojedli enega, ostalo pa zavrnili, češ da so zanič in da jih ne moremo pojesti. Natakarica pride nazaj in pove, da je šef rekel da so njemu všeč in pika. Na koncu so nam jih pa še zaračunali, pa čeprav smo jih zavrnili. Tako gostilno, bi po mojem mnenju morali zapreti. Verjetno se bom obranila še na inšpekcijo in še kam.....

    OdgovoriIzbriši
  2. Tudi mi smo se po poročanju potepanja po okolici oglasili v gostilni Portus in pojedli pice, ki so bile res zanič. Sira skoraj ni bilo, poleg tega so bile nesramno drage, po 11€. Steklenica nefiltriranega Uniona pa kar 3,5€. Razočaranje,...

    OdgovoriIzbriši
  3. Prvič, zadnjič in nikoli več.
    Pizza in 2x Union pivo 20 evrov.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave